BİNGÖLLÜ RESSAM ALİ RIZA KILIÇ’IN RESİMLERİ PARİS’TE SERGİLENİYOR

Bingöllü Ressam Ali Rıza Kılıç, yaşadığı köyde kurduğu resim atölyesinde yaptığı resimleri 6 Nisan 2024 Cumartesi günü Paris’teki La Capitale Galeride Parisli sanat severler için sergilendi.
Ressam Ali Rıza Kılıç’ın resimlerinin sergilendiği galerinin sahibi Faik Bazencir, serginin çalılış konuşmasında şunları söyledi ; Bildiğiniz gibi ressam Ali Rıza Kılıç, ilk sergisini Paris’te galerimizde açtı. Kendisini ağırlamaktan ve eserlerini, Parisli sanat severlere sunmaktan memnuniyet duyuyorum. Sergide gördüğünüz gibi çeşitli hikayelerden esinlenmiş, çeşitli hayvan figürleri ve peyzajlar var. Manzaralar bir de genç kadınların portreleri üzerine çalışmış bu çalışmalarında genellikle yaşadığı bölgeden topladığı taşları toz haline getirip onları karıştırarak ve o taşların doğal rengine sadık kalmış ve hiçbir renk katımı olmadan taşların doğallığına bağlı olarak gördüğünüz gibi resme dönüştürmüş.Bu sergide gördükleriniz eski bir teknik ve günümüzde çok az bir şekilde kullanıyor bir sürü yabancı sanatçılar sanat severler var mesela gördüğü zaman bu nasıl yapılmış çalışmalar diyor ve yaklaşıp baktıklarında tırtırlı içinde renkli taşlar var yani taş renk ve kendilerine bilgi verdiğimizde son derece hayret ediyorlar ilk defa böyle bir teknikle karşılaşıyorlar. Sanatçının bu çalışması daha önemli bir değer kazanıyor bir anlam verdiğini ” ifade ettiSergide eserleri yer alan sanatçı ressam Ali Rıza Kılıç, yaptığı konuşmada ” Hepiniz hoş geldiniz, konuşmacıdan sonra çok fazla konuşmak istemem tabi çok hayal ettik ve ben hemşerim Ramazan Gültekin, benim resimlerimi beğendiğinde ve Paris’te sergi açma fikrini ortaya attığında, ben haliyle hayal etmeye başladım. benim hayalimi gerçekleştirdiği için kardeşim Ramazan beye çok çok teşekkür ediyorum “dedi.Ressam Ali Riza Kılıç, sergide sergilenen eserleriyle ilgili olarak Hodrimeydan.net haber sitesine şunları söyledi;

Bu benim yurtdışı ilk sergim dünyanın 16 ülkesinde eserlerim var Paris’te de önceden eserlerim vardı ama sergi olarak ilk eserim ilk sergim oluyor bu Capitale Galeride açılan sergi.-Dünyanın çeşitli ülkelerinde resimlerinizin bulunduğunu söylediniz, o ülkelerdeki galerilerde veya müzelerde mi eserleriniz ?

Genelde hep koleksiyonerler ve şahıslarda olan eserlerdir, Türkiye’ye gelip de ya da fuarlarda sergilerde görüp de satın alan insanlar aracılığıyla birkaç tane de sosyal medya aracılığıyla sattığım resimlerim var yurtdışında.-Peki bu çalışmalarınız bu boya değil doğal bir ürün kullanmışsınız kullandığınız ürün nedir ?

Bunlar taş tozu çalışmalarımız, bunlar taştır dağlardan topladığım renkli taşları
havanda dövüyorum başta yıkıyorum kaynatıyorum eliyorum Ondan sonra yağlı boya tekniğini uygulayarak MDF üzerine resme dönüştürüyorum. Genelde çalışmalarım Anadolu’daki kültürü çalışıyorum, kendi öz kültürümüzü ya da hikayeleri masalları herhangi bir kahramanı çalışıyorum.

– Türkiye’de nerelerde sergi açtınız ?

Defalarca İstanbul, Ankara, Trabzon, Antalya, Bodrum, Milas, Diyarbakır, Bingöl’de sergi açtım. Ayrıca defalarca üniversitelerin kampüslerinde sergi açtığım oldu. Ama birçok kez mesela İstanbul’da açtığım sergiler oldu.

-Peki Paris için derler ki dünyanın sanat ve kültür başkenti Paris’e geldiğin zaman bunu fark ettiniz mi ?

Paris’i henüz gezemedim, ama evet dünyanın kültür başkenti ve sanat başkenti hatta bir ilk sergi açma fikri geldiğinde biraz korkmuştum heyecanlanmıştım şu an o korku geçti. İstanbul için de Kültürün başkenti derler, inşaallah doğul yapımızı korur ve daha da iyi şekilde kültür başkenti olarak kalır diyorum İstanbul için de, ama Paris muhteşem bir sanat ve kültür kenti. Ressam Ali Rıza Kılıç’ın ilginç sergisine gezmek isteyenler her gün mesai saatleri içinde La Capitale galeride gezebilirler.