OSMAN HAMDİ BEY’İN TABLOSU PARİS’TE 471 EURO’YA SATILDI

Osman Hamdi Bey’in tablosu Paris’te 571 euro’ya satıldı. Osman Hamdi Bey’in 1879 tarihli Bursa Ulu Camii Önü’ isimli tablosu Paris’teki müzayede salonu Drouot’da açık artırmada 571 bin euro’ya satıldı.
Türk sanat tarihinin en önemli ressamlarından olan Kaplumbağ terbiyecisi adlı ünlü tablonun sanatçısı Osman Hamdi Bey’in 1879 tarihli ‘Bursa Ulu Cami Önü’ adlı tablosu Paris’in tarihi müzayede salonu Drouot’da düzenlenen açık arttırma 300 bin euro’yla başladı ve 450 bin Euro’ya satıldı. yüzde 29 vergisiyle birlikte 571, 500 euro’ya Türkiye’de Madencilik şirketi bulunan bir kişi tarafından telefon konuşmasıyla satın alındığı açıklandı.

Osman Hamdi Bey’in tuval üzeri 60 x 42 cm ebatlarındaki yağlıboya eserinde sağ üstte imza ve tarih yer alıyor. Sanatçının üslubunun en önemli örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Müzayede salonunda açık arttırmayı izleyenler arasında bulunan ve kendisinin de Fikret Mualla ve Avni Arbaş gibi bir çok ünlü ressamların arşivinde eserleri bulunan Paris Anadolu Kültür Derneği Başkanı Dr. Demir Fıtrat Onger, Osman Hamdi Bey’in bu eserinin ucuza gittiğini ifade etti. Kendi bütcesini aştığı için arttırmaya girmediğini ifade eden Dr. Onger, Osman Hamdi Bey’in eserinin bir Türk kolleksiyoncu tarafından satın alınmasına sevindiğini belirtti ve ünlü ressamın yaşantısını ve eserlerini şöyle özetledi: 1842 yılında İstanbul’da doğan arkeolog ve ressam Osman Hamdi Bey, Sanayi-i Nefise Mekteb-i Âlisi’nin (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin kurucusudur. 1860’da hukuk öğrenimi için Paris’e giden Osman Hamdi Bey, resme olan tutkusu sebebiyle Paris Güzel Sanatlar Yüksek Okuluna devam etti ve dönemin ünlü ressamları Jean-Léon Gérôme ve Gustave Boulanger’den dersler almış olup çok yönlü sanatçı kişiliğiyle tanınır.

Ayrıca Osman Habdi Bey, Arkeoloji alanında yaptığı çalışmalar ile yurt dışında tanınmaya başlayan Osman Hamdi Bey; Fransız, Alman, Yunan, İspanyol çevrelerince madalya ve nişanlarla ödüllendirildi. Arkeoloji ve resim çalışmalarını bir arada yürüten Osman Hamdi Bey, 1882 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi müdürlüğüne getirildi. Sanatçının bilinen bazı eserleri ise ; Kaplumbağa Terbiyecisi, Arzuhalci, Kur’an Okuyan Hoca, Silah Taciri, Leylak Toplayan Kız, Şehzadebaşı Camisi Avlusunda Kadınlar, Feraceli Kadınlar, Mimozalı Kadın, Ab-ı Hayat Çeşmesi, Mihrap ve 571 Euro’ya satılmış olan yağlıboyadan 60×42 santimetre ebadındaki ‘Bursa Ulu Cami Önü’ adlı tablosu bilinenler arasında bulunuyor.