FRANSA CUMHURBAŞKANI MACRON, FRANSA BAYRAĞININ RENGİNİ DEĞİŞTİRDİ

Emmanuel Macron, Fransa bayrağının rengi değiştirdi! Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Fransız bayrağının rengini değiştirdiği ortaya çıktı. Fransa basınında yer alan haberler e göre, bayrağın üç renginden birini oluşturan mavinin tonu daha önce kullanılandan daha koyu, laciverte yakın bir renkle değiştirildiği anlaşıldı. Bayrağın renk değişikliğiyle ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmazken, Elysée Sarayı, renk değiştirme kararının Macron’un Operasyon Direktörleri Arnaud Jolens ve Bruno Roger-Petit’in tavsiyesi üzerine alındığını doğruladı. Fransız basınında yer alan haberlere göre, Macron bu kararı Fransız Devrimi’nin bir sembolünü yeniden canlandırmak amacıyla almış. Kararın politik sebeplerle verildiği ve Macron hükümeti içinde tartışma konusu olduğu yönde.

Bir diğer iddia ise, Macron’un bu kararı tamamen estetik sebeplerle vermiş olabileceği iddia edilirken bazı yetkililer açık mavi rengini çirkin bulurken, koyu rengin daha zarif olduğunu öne sürüldüğü kaydedildi. Bayrağın renginin değişimiyle ilgili resmi bir açıklama yapılmasa da yeni bayrak, Elysée Sarayı ve Ulusal Meclis dahil olmak üzere başkentteki bazı Hükümete ait binalarda sergilenmeye başladı. Kararın Macron tarafından verildiği ancak, hareketin arkasında operasyon direktörü Arnaud Jolens’in olduğu öne sürülüyor. Bayrak ilk olarak Fransız Devrimi sırasında 1790’larda kullanıldı. Fransız Donanması her zaman bayrağın yeni versiyonunu kullanmış olsa da, bayrağın mavi rengi 1976’da o zamanki Başkan Valery Giscard-d’Estaing tarafından Avrupa Birliği bayrağının rengine uyması için hafifletildiği ifade edildi.

Bayrağın resmi bir açıklama olmadan değiştirilmesi sosyal medyada da tepkilere yol açtı. Bazı kişiler bayrağın yeni rengini çirkin bulurken, bazıları da yapılan değişikliği ‘politik’ bulduğu için eleştirdi. Öte yandan, değişikliğin gizli saklı yapılması’ Fransa’nın derin sembollerine müdahale’ gerekçesiyle tepki çekmiş olabileceği iddiasında bulunanlar var.