FRANAS’DAKİ ALEVİLER : 2’NCİ FESTİVALEVİ ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU

Bu yıl İkincisi düzenlenen Fransa Alevi bu yıl ” Barış Demokrasi ve Özgürlük Aşkına” Düzenlendi. Pazar günü Paris’in Banliyösü Sarcelles’deki Nelson Mandela park alanında organize edilen ” FestivAlevi ” Fransa’nın çeşitli kentlerinde faaliyette olan Alevi dernekleri yönetimi ve üyeleri ile o kentlerde yaşayan Can’lar bu şenlik de buluştular.Festival için Avrupa ve Türkiye’den Alevi kurumu temsilcisinin de hazır bulunduğu « Barış Demokrasi ve Özgürlük Aşkına « düzenlenen Festiv Alevi Şenliğine 2 bin civarında insan katıldı. Pazar günü öğlen saatlerinde başlayan etkinlik akşam saatlerine kadar devam etti.
Bu yıl ikincisi düzenlenen ve bir gün süren 2’nci Alevi festival kapsamında çeşitli kültürel etkinlikler ile Türkiye’den gelen sanatçılar konser verdiler. Fransa’da faaliyette bulunan Alevi kurumları ile Avrupa ve Türkiye’den katılan konuk Alevi kurum temsilcileri sahneye çıkarak katılımcıları selamladılar. Avrupa Alevi Konfedarasyonu ile ve Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu temsilcileri ile Bölge Milletvekili François Pupponi, Sarcelles Belediye Başkanı Patrick Haddad ve Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişini Veliyettin Ulusoy,sırasıyla günün önemini anlatan Kısa birer konuşma yaptılar. Konuşmacılara Festiv Alevi organizasyonunca birer teşekkür plaketi verildi. Avrupa ve Türkiye’den gelen Alevi kurumları temsilcileri de festival de birer konuşma yaparak, Alevi toplumunun Türkiye’de maruz kaldıkları baskılara değindiler. Alevi toplumunun daha fazla örgütlenmesine işaret eden konuşmacılar, örgütlü oldukları düzeyde baskılara ve sorunların çözümüne cevap olabileceklerini ifade ettiler.Havanın sıcak olmasına rağmen katılımcılar festival alanında kalıp programı takip ederken, kurulan çadırlar ve yemek standlarının önünde uzun kuyruklar oluştu. Kimi katılımcılar ise yanlarında getirdikleri kilim ve benzeri çimlerin üzerine serip piknik havası oluşturdular. Ayrıca Festivale sponsor olan işletmelere ayrılan çadırlarda, işletmeciler, organizasyona maddi katkıda bulunurken kendi firmalarını da  tanıtma fırsatı buldular.
Cemevi bünyesinde çalışmalarını sürdüren semah ekipleri de sahne alıp Semah dönüp performanslarını sergilediler. Festivalin müzikli programında ise Cangül Kanat, Şirlem Ketan, Zeynel Aba,Okan Pehlivan, Dertli Divan, Ender Balkır ve Grup Piya sahne aldı.