SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER KURULUŞU: 2020 YILINDA ÖLDÜRÜLEN GAZETECİ SAYISINI AÇIKLADI

Sınır Tanımayan Gazeteciler’e göre 2020’de 50 gazeteci öldürüldü. Bu şiddetli ölümlerin çoğu barışçıl ülkelerde meydana geldi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Genel Sekreteri Christophe Deloire, Paris’teki STK binasında.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Genel Sekreteri Christophe Deloire, Paris’teki STK binasında yaptığı açıklamada. Merkezi Paris’te bulunan, Sınır Tanımayan Gazeteciler’e (RSF) göre, 2020’de 50 gazeteci öldürüldü. Öldürülen gazetecilerin çoğunluğu da savaş ve çatışma olmayan ülkelerde olduğu belirtildi.

Aynı zamanda yine bu ülkelerde 400 gazetecinin mesleğinden dolayı tutuklanıp hapse atıldığı yayınlanan raporda yer aldı. Covid-19 salgını nedeniyle rapor öldürülen gazeteci sayısının azalmasına rağmen, bu rakam geçen yıl öldürülen 53 gazeteciye kıyasla yinede artış gösterdiğini belirtti.

10 yılllık sürede 937 gazetecinin öldürüldüğünü ifade edildi. Basın savunma örgütü, “savaş alanlarında öldürülen gazeteci sayısının” azaldığını, ancak sözde barış yanlısı gözüken ülkelerdeki suikastların giderek daha fazla olduğunu ve 2016’da başlayan gazetecilere karşı başlatılan suikast eğiliminde artış olduğunu kaydetti.

Bu yıl Suriye ve Yemen gibi savaş halindeki ülkelerde veya “düşük veya orta yoğunluklu çatışmaların yaşandığı bölgelerde” (Afganistan, Irak) yüzde 32’ye kıyasla gazetecilerin yüzde 58’i çatışma bölgelerinde öldürüldü. 1 Ocak ile 15 Aralık arasında gerçekleştiren RSF, 2020 yılında her on gazeteciden yaklaşık yedisinin (toplam sayının yüzde 68’ini oluşturan 34 gazeteci savaş ve çatışma olmayan ülkelerde öldürülürken, Meksika’da 8 gazetecinin suikast sonucu öldürülmesiyle meslek açısından en ölümcül ülke olurken, onu Hindistan (4), Pakistan (4), Filipinler (3) ve Honduras (3) gazetecinin öldürülmesi izledi. 2020 yılında öldürülen tüm gazetecilerden yüzde 84’ü, 2019’da yüzde 63’e karşı bilerek hedef alındı ve kasıtlı olarak ortadan kaldırıldı. RSF, “Bazıları özellikle hunharca katledildiğini belirtti.

El Mundo de Veracruz gazetesinden Meksikalı gazeteci Julio Valdivia Rodriguez gibi ülkenin doğusunda başı kesilmiş halde bulundu ve yerel bir haber sitesinin editörü olan meslektaşı Víctor Fernando Alvarez Chavez Acapulco şehri. Hindistan’da gazeteci Rakesh Singh “Nirbhik” son derece yanıcı hidro-alkolik jel püskürtüldükten sonra “diri diri yakılırken, Tamil Nadu televizyon kanalının muhabiri Isravel Moses pala ile başı kesilerek öldürüldü. İran’da ölüm cezasına çarptırılan ve ardından Telegram Amadnews kanalının yöneticisi Rouhollah Zam’ı asarak idam etti.

“Halkın bir kısmı, hassas konuları araştırdıklarında veya haber yaptıklarında gittikçe daha fazla saldırıya uğramalarına rağmen, gazetecilerin mesleğin risklerinin kurbanı olduğunu düşünüyor. Zayıflayan şey bilgi edinme hakkıdır ”diyor RSF genel sekreteri Christophe Deloire. Bu yıl yaklaşık yirmi araştırmacı gazeteci öldürüldü: on yerel yolsuzluk ve kamu fonlarının zimmete geçirilmesi vakalarını soruşturuyor, dördü Mafya ve organize suçlarla ilgileniyor ve üçü de çevre meseleleriyle ilgili konularda çalışıyor.

STK’ya göre RSF ayrıca Irak, Nijerya ve Kolombiya’daki protestoları haber yapan yedi gazetecinin ölümüne de dikkat çekiyor, bu “yeni bir gerçek”. 19 Mart’ta konuya adanmış Gözlemevi’ni kuran RSF’ye göre, “tutuklamalar ve tutuklamalar” Mart ve Mayıs ayları arasında “4 kat arttı”. Yaklaşık 450 gazetecinin katıldığı Şubat ve Kasım sonu arasında, “sağlık krizinin gazetecilikle doğrudan bağlantılı olduğu 300’den fazla olaydan” “keyfi tutuklamalar ve tutuklamalar”, “fiziksel veya ahlaki şiddet karşısında kaydedilen ihlallerin yüzde 35’ini” temsil ediyor.

1990 yılından bu yana dünyada öldürülen 2.658 gazeteciyi listeleyen ve suikast vakalarının yüzde 90’ında üzüntü veren Uluslararası Gazetecilik Federasyonu (IFJ) yıllık raporunda “Basın özgürlüğü her yerde düşüşte” uyarısında bulunuyor. hatta kovuşturma bile yok ”. dediği Sınır Tanımayan Gazeteciler kuruluşunun yıllık raporunda yer aldı.