PARİS’TE 4.000 YABANCI ÖĞRENCİ KORONA YÜZÜNDEN ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR

Paris’teki Uluslararası Cite Öğrenci Yurdunda kalan dünyanın dört bir yanından gelip bu yurtta yaşayan ve geldikleri ülkelerine dönmeyen veya dönemeyen 4000 öğrenci, yurt kurumunun çözmeye çalıştığı finansal ve psikolojik zorluklar içinde yaşamlarını sürdürmekteler.

Fransız hükümetinin ilan ettiği karantina sonrası bazı öğrenciler, ülkelerine dönmek için havaalanlarından Paris’ten ayrılmanın bir yolunu bulmuş. Geri kalan öğrenciler ise ülkelerine geri dönüşü organize edemedikleri veya son dakika uçak biletlerinin çok pahalı olması nedeniyle yurtta kalırken, bazıları ailelerini Fransa’dan taşıyacakları koronavirüs riskini karşı yurtta kalmayı yeğlemişler. Bu öğrenci yurdunda kalan ve ülkesi Yeni Delhi’ye dönmeyen Kartik Varma adlı öğrenci örneğinde olduğu gibi.Uluslararası Cite Öğrenci Yurdu içinde, bazı ülkelerin kendi öğrencilerinin kaldığı yurtlar bulunuyor. Koronavirüs salgını dolayısıyla sorun yaşanan yurtla ilgili olarak, Çeşitli ülkelerin Paris’teki Büyükelçileri arasından, Yurt yönetimince, uluslararası topluluğun öğrencilerini, temsil etmek üzere Meksika, Japonya, İsveç, Almanya büyükelçilerinin huzurunda kriz yönetimi oluşturuldu. Başkent Paris’in bir kaç büyük ormanlık alanından biri olan Uluslararası Cite Yurdu’nun konuşlanmış konumu içirişinde 140 farklı milletten öğrenci ve genç araştırmacı barınıyor.

Halen, 4000 öğrencinin mevcut olduğu yurt yönetim Kurulu yaptığı bu toplantıda, gündeminde olan konular arasında, sağlık krizi, izole olma süresi ile öğrencilerin morali, mali geçim sıkıntısı çekenlere öğrencilere yardım yapılması, normal zamanda 6.800 öğrencinin konakladığı yurtta hala hazırda ülkelerine dönemeyen veya dönmeyen 4.000 öğrenci yaşıyor.

Öğrenciler, 9 ila 16 m2 küçük odalarda yaşıyorlar. Yalnız spor yapmak için parkın içinde belirlenen “mesafelere uymak” şartıyla, ortak kullanılan mutfak ve ortak alanlardan yararlanabiliyorlar. Öğrenciler arasında 21. öğrenci, Covid-19 şüphesi ile odalarının kapıları dışına bırakılan yemek tepsileri dağıtım sistemi ile izole edilmiş durumda bulunuyorlar.Öğrenciler için yakında bir psikolojik destek birimi görevlendirileceği açıklandı. Bazı yetenekli arasında iş bulup çalışanlar olduğunu, ama bunların da işlerini kaybetmeleri üzerine, kaldıkları oda kiraları olan aylık 460 ila 570 euro arasındaki ödemeleri yapamadıkları anlaşıldı. Bir çoğu stajlarını iptal ettirmek zorunda kalmış. Fransa’ya ve yurtta yeni kalmaya başlayanlar arasında yeterli dil bilmedikleri ve ailelerinden uzakta ve yalnızlıktan muzdarip durumda oldukları belirtildi.

Uluslararası Cite Öğrenci Yurdu yönetiminden, Laurence Marion, “Onlara en iyi nasıl yardım edeceğimizi düşünüyoruz” diye açıklıyor. Birkaç dilde psikolojik bir danışma birimi kuracağız. Büyükelçiler temas kurmamıza yardımcı olacak. Finansal açıdan, öğrencilere yardım etmek istiyoruz. Bir dayanışma fonu kurulmasını düşünüyoruz. Onlar için finansal yardım oldukça önemlidir” .

Ödenmemiş kiralar konusu ise, 17 Mart’ta öğrencilerin çoğu, bunlar çoğunlukla Amerikalılar ve Kanadalılar ve Avrupalılar, yılın geri kalanı için oda kirasını ödemeden ayrıldıkları için site yönetimi maddi açıdan zor durumda kaldığı vurgulanıyor.