FRANSA’DA İLK “ ALEVİ ANITI “ AÇILDI

Fransa’nın başkenti Paris’in banliyösü Sarcelles Belediyesi sınırları içersinde, İnançlarından ötürü hayatını kaybeden Alevilerin anısına “Alevi Anıtı” açıldı. Türkiye’den sanatçı Bülent Çınar tarafından yapılan ve üç parçadan oluşan anıt, Nelson Mandela Meydanı’na konuldu. Fransız hükümet ve bölge belediye temsilcilerinin de yer aldığı heyetin katılımıyla 22 Haziran 2018 Cuma günü düzenlenen bir törenle açıldı. Açılışta anıt önüne çelenk konuldu. İnançları uğruna Canlarını yitiren Aleviler adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve Fransa Ulusal Marşı okunup Semah dönüldü. Aynı meydanda Tamililerin, Ermenilerin, Keldanilerin de anıtları bulunuyor.Sarcelles eski belediye başkanı ve Val d’Oise Milletvekili François Pupponi ile Sarcelles belediye başkanı Annie Peronnet ve Fransa Alevi Federasyon’un katkılarıyla gerçekleştirilen “ Alevi Anıtı “ Tanrı’yı “doğanın görünen yüzü” olarak gördüğü için, yaşadığı yerde su kaynaklarını, ağaçları, taşları, toprağı kutsal mekanlar olarak algılayan Alevi öğretisindeki, dört kapıdan (hava, toprak, su ve ateş) yola çıkılalarak tasarlanan bu anıt, Avrupa’da açılan ilk “Alevi Anıtı” oldu.
Farklı 3 parçadan oluşan anıt. Teslim taşının üzerine monte edilen iki demir silindirden oluşan anıtın ortasındaki boşluğa Alevilik İnancından dolayı hayatlarını kaybetikleri yerlerden getirilen toprak serpildi. Anıtın etrafında, teslim taşının üzerinde su 24 saat Semah yönünde dönecek. Dış silindir üzerinde yer alan 12 adet boşluk içine törene katılan bazı kişilerce yerleştirilen mumlar ateş temsiliyetini sağlıyor. Mermer üzerine işlenen Pir Sultan Abdal kabartmasının sağ ve solunda iki dilde, Fransızca, Türkçe olarak Aleviliği tanıtan yazılar bulunuyor.
Paris “Alevi Anıtı”nın açılış törenine, Sarcelles belediye başkanı ve belediye encümeni üyeler ile Avrupa’nın diğer ülkelerinden ve Alevi Federasyonuna üye Fransa’nın çeşitli kentlerinde faaliyet gösteren Alevi Dernekleri ile Sarcelles’deki Keldani ve Ermeni dernek temsilcileri hazır bulundu ve açılan anıta çelenk koydular. Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu (FUAF) yöneticileri, Alevilerin doğaya ve insana özgürlük talebinin çağrıştıracağını ifade ettiler.
“Alevi Anıtı”nın yanındaki açık alanda, farklı kültürlerin anıtlarının birarada bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, Barış, Demokrasi ve Özgürlük Aşkına, Fransa’da ilk kez Alevi Festivali düzenlendi. Alevi kültürünün ve binlerce yıllık kadim “Alevi Yolu”nun özünde varolan; doğaya, insana, emeğe, sevgiye ve evrensel barışa olan Aşkı Festivale katılan sanatçılar tarafından saz ve söz ile anlatıldı.