Paris Metropol Yönetimine Olimpiyat Eleştirisi: “Aşırı Harcama” Tespiti

Screenshot

Fransa’da Sayıştay, Büyük Paris Metropol Bölgesi’nin 2024 Olimpiyat Oyunları sürecinde yaptığı harcamaları sert bir dille eleştirdi. Raporda, bazı giderler “aşırı maliyetli” olarak nitelendirildi.

Fransa’da Île-de-France Bölgesel Sayıştay Başkanlığı, 23 Mart’ta yayımladığı raporda, Büyük Paris Metropol Bölgesi’nin (MGP) 2024 Paris Olimpiyat Oyunları kapsamındaki harcamalarını mercek altına aldı. Raporda, özellikle seçilmiş yetkililer ve personele yönelik giderlerin dikkat çekici boyutlara ulaştığı belirtildi.

Denetim raporuna göre, MGP’nin Olimpiyatlar için yaptığı toplam net harcama 241,8 milyon euroyu buldu. Bu rakamın, kurumun kendi kendini finanse etme kapasitesinin iki buçuk yılına denk geldiği ifade edildi. Harcamaların mevcut mali durumu tehdit etmediği belirtilse de bazı kalemler “aşırı maliyetli” olarak değerlendirildi.

MGP Başkanı Patrick Ollier ise eleştirilere yazılı yanıt vererek, yapılan harcamaların “benzeri görülmemiş küresel bir organizasyonun önemine uygun” olduğunu savundu.

Bilet Dağıtımında Usulsüzlük İddiası

Raporda en dikkat çekici başlıklardan biri Olimpiyat biletlerinin dağıtımı oldu. Başlangıçta 15 yaş altı gençlere yönelik sosyal bir proje olarak planlanan bilet dağıtımının amacından saptığı belirtildi.

Bu kapsamda, ortalama 42 euro değerinde 32 bin 360 biletin belediyeler aracılığıyla dağıtıldığı ifade edilirken, bunun dışında ayrı bir sistemle 7 bin 186 biletin seçilmiş yetkililer, personel ve bazı paydaşlara verildiği ortaya konuldu. Bu biletlerin ortalama değerinin 216 euro olduğu ve toplam maliyetin 1,55 milyon euroya ulaştığı kaydedildi.

Rapora göre, toplam 3,03 milyon euroluk bilet harcamasının yüzde 52’si bu ikinci dağıtım kapsamında gerçekleşti. Ayrıca 18 yetkilinin 10 bin eurodan fazla değerde ücretsiz bilet aldığı, kişi başına ortalama bilet değerinin ise 3 bin 850 euro olduğu belirtildi.

Akrabalara ve Yakın Çevreye Ayrıcalık İddiası

Denetim raporunda, biletlerden yararlananlar arasında bazı seçilmiş yetkililerin yakınları ile çalışanların akrabalarının da bulunduğu ifade edildi. Ayrıca Patrick Ollier’in belediye başkanı olduğu Rueil-Malmaison kentinin bazı çalışanlarının da bu kapsamda yer aldığı öne sürüldü.

Sayıştay, 252 yetkili ve çalışanın, belirli bir tutarı aşan hediyeler için vergi ve sosyal güvenlik yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Büyükşehir yönetimi ise ilgili kişilerin bilgilendirildiğini açıkladı.

Takım Elbiseler ve Şoförlü Araçlar Dikkat Çekti

Raporda eleştirilen bir diğer kalem ise seçilmiş yetkililer ve personel için yapılan harcamalar oldu. Buna göre, 32 kişi için özel dikim takım elbise, ayakkabı ve iş kıyafetleri için toplam 114 bin 60 euro harcandı. Kişi başına düşen maliyetin 3 bin 560 euro olduğu belirtildi.

Söz konusu kıyafetlerin yalnızca Olimpiyatlar süresince kullanıldığı ve daha sonra alıcılarda kaldığı ifade edildi. Yönetim ise bu harcamayı, personelin resmi görevlerde kolay tanınmasını sağlamak amacıyla yaptığını savundu.

Ulaşım giderleri de raporda yer aldı. 34 yetkili ve yönetici için şoförlü araç hizmetine 88 bin 996 euro harcandığı, kişi başına maliyetin 2 bin 600 euroyu aştığı bildirildi. Oysa kurumun halihazırda araç ve taksi aboneliklerinin bulunduğu hatırlatıldı.

Denetçiler, bu araçların Olimpiyat alanlarına erişimde çoğu zaman kullanılamadığını, bunun da gerekli izinlerin eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.