RESSAM ÖMER KALEŞİ 90 YAŞINDA İSTANBUL’DA VEFAT ETTİ.

Üzücü haberi müşterek dostumuz Dr. Fıtrat Demir Onger verdi. 40 yıla yakın süredir tanıdığım Ressam Kaleşi, mütevazi kişiliğiyle fazla konuşkan birisi olmadığı çoğu kişi tarafından söylenmiş olsa da hoş sohbet bir kişiydi. Paris’te ressamlar arasında önemli bir yeri ve önemli bir kişiliği vardı. Ressam Kaleşi’yi tanıdığım süre içerisinde iki tarzı hiç değişmedi. Yaptığı resim çalışmaları ile bir de giyimi. Resimde Derviş ev Çoban figürleri üzerine çalıştı. Siyah gömlek Siyah pantalon giyimi de renk olarak hiç değişmedi.Kendisiyle 2018 yılı mart ayında atölye olarak kullandığı evinde röportaj yapmıştım. Daha evvel bir çok sergisinde bulundum sergisinin haberlerini yapmıştım ama 2018 yılında bana zaman ayırıp atölyesinde kabul etmişti ve resimlerinin geleceğiyle ilgili düşüncelerini anlatmıştı. Bir müzeye bağışlamak istiyordu. Ama müzenin resimlerini depoya resimlerinin kaldırılmasından endişe ediyordu.2019 yılında geçirdiği kalb krizi sonucu hastaneye kaldırıldığını yine doktoru olan Fıtrat Demir Onger haberdar etmişti. Covid-19 salgını dolayısıyla kendisini ziyaret etmek mümkün değildi. Üstüne üstlük bir de Covid’e yakalanmıştı. Ama bunu atlattı ve belirli bir süre dinlenme evinde kaldı.

Aile yakınlarının isteği üzeri bir kaç ay evvel Türkiye’ye götürülmüştü, maalesef acı haber tez ulaşır denilir ye , Merhum Ömer Kaleşi’nin Türkiye’de vefat ettiği haberi ulaştı . Ressam Ömer Kaleşi kimdir ? Ömer Kaleşi, 1932 yılında Makedonya Cumhuriyeti, Kırçova kasabasının Srbitsa köyünde dünyaya gelmiş. Makedon asıllı Hayriye ile Arnavut asıllı Ahmet Kaleşi’nin on çocuğundan yedincisi olan Kaleşi, 1950 yılında Üsküp Teknik Okulu Elektrik Bölümü’nden mezun oldu.

1956 yılında ailesi ile birlikte Türkiye’ye yerleşti. 1959-1965 yılları arasında, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (şimdiki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Resim Bölümü’nden Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi’nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından 1965 yılının sonbaharında Paris’e yerleşen Kaleşi, aynı yıl Belgrad ve Üsküp’te kişisel sergiler açtı.

1969-1970 yılları arasında Paris’teki “Bağımsızlar Salonu” ve 1973-74 yılları arasında Salon de Mai’nin sergilerine katıldı. 2013’de eleştirmen Luan Rama’nın Zamir Mati, Bujar Luca ve Artur Muharremi ile oluşturduğu Fransa’da yaşayan Arnavut ressamlar dörtlüsüne katıldı. Kaleşi, resimlerinde genellikle 3 rengi kullanır. ‘Kırmızı’yı İstanbul’da Güzel Sanatlar’da öğrenciyken kullanmaya başlayan ressam ‘siyah’a, “Balkan Dramı” temasıyla 1993’te başladı ve Eski-Yugoslavya’daki (Hırvatistan, Bosna-Hersek ve Kosova) savaşı boyunca devam etti. ‘Tuval beyazı’nı ise 1981-82 yıllarında derviş ve çoban figürleriyle kullanmaya başlayan sanatçı bu tür çalışmalarını sürdürdü.