TEKERLEKLİ SANDALYE İLE UÇAĞA GİDEN YOLCULARIN DİKKATİNE !

Yaz tatili dönemi başladı, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, anavatandaki yakınlarını ziyaret etmek ve aynı zamanda tatillerini geçirmek üzere hava yoluyla Türkiye’ye bir akın var. Covid-19 salgını dolayısıyla uçak seferleri geçmiş yıllara oranla daha az olduğu biliniyor. Haliyle Fransa’dan Türkiye’ye uçan uçaklar tam kapasiteli dolu olarak uçuyor.

Son günlerde yolcuların başlıca şikayetleri ise bazı uçak seferlerinin gecikmeli olarak kalktığı şikayetleri geliyor. Şikayetlerin başlıca nedeni ise İstanbul aktarmalı olarak iç hatlardan diğer şehirlere gidecek yolcuların uçağı kaçırmaları, maddi olduğu kadar manevi olarak da çok fazla mağduriyet yaşadıkları iddiaları var.

Bize ulaşan şikayetler üzerine durumu uzman kişilere sorduk. Onlardan edindiğimiz bilgileri de siz uçak ile seyahat edecek yolculara aktarmayı uygun bulduk. Genel olarak, Avrupa’dan Türkiye’ye seyahat eden bilhassa Paris ve benzeri büyük kent havaalanlarından Türkiye’ye giden yolcuların yaş ortalaması 50. yaşların üstünde olduğu, bazı yolcuların sağlık sorunları bulunmasından dolayı, uçak firmalarından tekerlekli sandalye talep etmelerinden dolayı gecikmelerin olduğunu belirten yetkililer var.Bu durumda, tekerlekli sandalye talebinde bulunanların 48 saat evvel, uçak firması yerine havaalanı yönetimden talepte bulunması gerekiyor. Bazı yolcuların havalimanına geç geldikleri gibi uçak firmasından tekerlekli sandalye talep etmeleri uçağın gecikmeli kalkmasına neden olduğu gibi, son günlerde sıkca gündeme gelen, tekerlekli sandalyeli yolcuların uçağa binememe ve uçağı kaçırma şikayetleri bu yönde oldu.

Uçak firmalarının yolcuya tekerlekli sandalye temin etme mecburiyeti yok. Yolcunun bu gibi isteğini havaalanı işletmesi karşılıyor. 48 saat önceden tekerlekli sandalye için istekte bulunmayan yolcuların çoğunluğu uçağa bimememekte ve biletleri yanmakta olduğu bir gerçek. Çünkü önceden tekerlekli sandalye talebinde bulunan yolcular için özel personel görevlendiriliyor. Bu görevliler talebe cevap veriyor. Ama havaalanına gelip, ben tekerlekli sandalye isterim diretmesinde bulunanlar maalesef uçağa binemiyor.

Bir de uyankı geçinen yolcuların olduğuna dikkat çeken bir görevli, pasaport sırasında beklememek için tekerlekli sandalye isteyen yolcular var. Rahat yürüyebildiği halde işin bu kurnazlığına kaçanların sayısı her geçen gün arttığı da bir gerçek olduğu ifade edildi. Bu tür kişiler yüzünden uçağın gecikmeli kalktığı ve Türkiye’de iç hatlardan aktarma yapacak çoğu yolcuların seyahat edecek iç hatlar uçağına yetişemediğine dikkat çektiler.