PARİS VE 8 BÜYÜK KENT DE 45 GÜN GECE SOKAĞA ÇIKMAK YASAK

Fransa’da halkın beklediği Covid-19 salgınıyla ilgili beklediği konuşmayı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çarşamba günü akşamı yaptı. Soru-cevap şeklinde canlı yayında Corona tedbirleri çerçevesinde yaptığı konuşmada, başkent Paris başta olmak üzere bazı büyük kentlerde akşam saat 21 ile 06 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı getirildiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Macron, Covid-19 salgının kaygı verici boyuta ulaştığını açıkladığı konuşmasında “Virüs Fransa’nın her yerinde görülüyor” Salgın karşısında kontrolü kaybetmiş değiliz » sözleriyle başladığı konuşmasını Macron, şöyle sürdürdü. ” Acil servisler ile, hastaneler eskiye göre daha endişe verici bir durumda. Mart ayında Fransa’nın Doğu bölgesinde salgın daha fazlaydı. Ama son günlerde ülkenin her tarafını sarmış durumda” dedi

Cumhurbaşkanı Macron, ” Panik yapmadan, gelen ikinci dalga salgını da atlatmanın yolunu bulmalıyız. İlk dalgadan öğrendik. 30 bin insanımızı kaybettik. Alınan tedbirler sayesinde ilk salgından sonraki kayıplarımız düştü 2 bin dolayında bir can kaybının olduğunu “söyleyen Macron, ” Virüsün aktif dolaştığı bölgelerde uygulamaya konulacak kısmi sokağa çıkma yasağı çerçevesinde bunun üstesinden gelinebileceğini ” anlattı.

Uygulanması istenilen sokağa çıkma yasağı, toplu ulaşım araçları ile Fransa dahilinde seyahat kısıtlaması olmayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, vatandaşların tatile gitmelerine her hangi bir kısıtlama yok dedi. Alınan tedbirler sonucu etkilenen sektörlere ek yardımlar yapılacağını vaad etti.

Akşam sokağa çıkma yasağı yüzünden zarar görecek olan tiyatro, sinema gibi tüm sektörlere ekonomik destek verileceğini belirten Cumhurbaşkanı Macron, Restoran, hotel, kültür-sanat kurumları gibi sektörlere kısmi işsizlik uygulamasında yüzde 100 ödeme yapılacağını belirtti. Uygulamadan birgün önce tüm bölgelerde yerel yönetimlerle ekonomik destek kararlarının görüşülüp kesin bir karara bağlanacağını söyleyen Macron, restoran sektörü için özel ve farklı bir düşüncesi bulunduğunu vurguladı.

İşletmeler için verilecek olan, Devlet garantili banka kredisi için son başvuru tarihininde değişikliğe gidileceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Macron, hiçbir işletmenin alınan tedbirler yüzünden iflas etmesini istenilmediğini söyledi. Geçim sıkıntısı ile ev yardımı alanlara özel yardım yapılacağını, yoksuluk yardımı RSA ile lojman yardımı APL alanlara özel bir yardım verileceğini söyleyen Macron, bu yardımların 6 hafta için 150 euro civarında olduğunu ve ek olarak her çocuk başınada 100 euro yardım yapılacak dedi. Bu salgın hastalıkla gelen zor günleri birlikte atlatacağız” şeklinde konuştu.