FRANSA; BAYRAĞA HAKARETTEN TUNUSLU İMAMI SINIR DIŞI EDİYOR

18 OCTOBRE 2020 / IMAM MAHJOUB MAHJOUBI MOSQUEE AT TAWBA BAGNOLS

Fransa, İçişleri Bakanlığı Tunus asıllı bir imamın Fransa’daki ikamet iznini iptal edilmesini istiyor. Nimes kentinde bulunan Bagnols-sur-Cèze Cami imamı Cuma namazı sırasında verdiği vaazda Fransa karşıtı ve Fransa bayrağı karşıtı nefret içeren sözler sarfettiği ileri sürülerek Fransa’daki ikamet izninin iptal edilerek sınır dışı edilmesi isteniyor.

Radyo France info’ya konuşan Valis Jérôme Bonet, kendisinin “suç” olarak değerlendirdiği imamın sözleri nedeniyle, birkaç aydır, takip edildiğinin söyledi. Valiye göre “nefret çağrısı” yapmakla suçlanan İmam Mahçub Mahçubi, verdiği vaaz içerisinde suç kategorisine girebilecek birçok söz sarfettiğini belirtti.

Tunus asıllı imam ise basit bir dil sürçmesi olduğunu ileri sürüp kendini savunuyor, ancak yetkililer imamın bu savunmasına ikna olmaktan çok uzak. Radyo France info’ya konuşan Vali Jérôme Bonet, Cuma günü imam Mahçub Mahçubi’nin verdiği vaazda terörizmi savunduğu için bir ön soruşturma başlatan Nîmes savcılığına sunulan bir rapor olduğunu ifade etti.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Tunuslu din adamının “nefret çağrıları” nedeniyle sınır dışı edilmesi amacıyla Gard’daki ikamet izninin iptal edilmesini talep ettiğini dile getiren Vali Bonet, Bulunan bir video görüntüsünün ötesinde, bunun birkaç ay öncesine dayanan bir izleme konusu olduğu konusunda ısrar eden vali, son zamanlarda verilen birkaç vaazla ortaya çıkan bir sorun olduğunun altını çizdi.

Sosyal ağlarda yayınlanan ilk videoda Bagnols-sur-Cèze imamı özellikle “üç renkli bayrağı” “Allah katında hiçbir değeri olmayan” “şeytani bayrak” olarak tanımladığı. O zamandan bu yana başta Radyo France Bleu olmak üzere çeşitli medya kuruluşlarında kendisini şöyle açıklıyor: Afrika Uluslar Kupası sırasında “stadyumlarda diktiğimiz tüm bu bayrakları” isimlendirmek istediğini söyleyerek “dil sürçmesi” yaptığını iddia etti. futbol ulusları ve “Müslümanları bölen”. “Çok renkli bayraklardan veya farklı renklerden” bahsetmek istediğini, “telaffuzunda” yanlışlıkla “üç renkli” bayraktan bahsettiğini anlatıyor.

İmamın, açıkça nefrete çağrı yapan vaazı, Vali Jérôme Bonet’e göre ikna edici olmaktan uzak ve söz konusu alıntının “üç renkli bayraklar” hakkındaki yorumlarla sınırlı olmadığını vurguluyor. “Onlarca dakika süren, sadece bayrak meselesini değil, kadının yerini de ilgilendiren, Yahudi halkını düşman ilan eden bir dil sürçmesidir” dedi. ona göre bu kadar çok “değerlerimizi temelden sorgulayan ve hukuk kapsamına giren içerik şeklinde yorumladı.

Valisi ayrıca, bu alıntının yetkililer tarafından sorgulanan tek alıntı olmadığını, imamın “birkaç ay öncesine dayanan bir izleme, organize izleme, sorun teşkil eden radikalleşmiş kişiler veya ibadethanelere yönelik izleme” konusu olduğunun altını çizdi ve bu nedenle, Şubat ayında yayınlanan ve bana göre yasanın kapsamına giren çok sorunlu birkaç sözü içeren son zamanlarda yapılan birkaç vaazla ortaya çıkan bir sapmaya dikkat çeken Vali Bonet, Uzmanlaşmış servisler tarafından analiz edilen onlarca dakikalık vaaz, bu sahte gecikmenin dışında pek çok şey içeriyor” diye ısrar etti.

Ayrıca, Kasım ayından itibaren, Bagnols-sur-Cèze camisine bağlı olan ve Kur’an eğitiminin verildiği bir okul olan küçük çocukların toplu olarak devam etitği buranın kapatılması emrini verdiğini de belirtti. özellikle reşit olmayanların kabul edilmesine yönelik düzenlemeleri hatırlatan Vali yönetmeliklere uymayan, çocukların aslında teoride eğitim projeleri sunması gereken nitelikli yetişkinler tarafından denetlenmediğini ve durumun böyle olmadığını” açıkladı. Vali, İçişleri Bakanı’nın imamın özel durumunu birkaç haftadır takip ettiğini ve oturma izninin geri alınması talebinin titiz bir çalışmanın sonucu olduğunu değerlendirdiğini ekledi. İmam aynı zamanda mali konuda dosyasıyla ilgili bir raporun yer aldığını vurguladı.

Fransız haber kanalı BFMTV’ye davet edilen Mahçub Mahçubi’nin avukatı Me Samir Hamroun, imamın, Fransızcaya yeterli hakim olmadığını savundu ve üç renkli bayrağa ve cumhuriyetçi değerlere zarar vermek istemediğini tekrarladı. Suçlanan vaazdan yapılan alıntı, bu suçlamaları daha ziyade bir siyasi manevra olarak görüyor. İmam Mahçubi, sanki bir terör örgütünün parçasıymış gibi bir numaralı halk düşmanı olarak sunuluyor” dedi.