FRANSA’DA ; BAZI İSLAMİ DERNEK VE KURULUŞLAR MERCEK ALTINDA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cuma günü Paris yakınlarında Samuel Paty adında bir öğretmenin başının kesilerek öldürülmesinin ardından okullarda güvenlik önlemlerinin artırılacağını açıkladı.

Fransa’da, görev yaptığı okulda verdiği derste ifade özgürlüğü konusunu işlerken öğrencilere Charlie Hebdo dergisinde yayımlanan Muhammed Peygamber karikatürlerini gösteren Samuel Paty’nin öldürülmesi, ülke genelinde birçok kentte on binlerce kişinin katıldığı eylemlerle protesto edilmişti.

Başkent Paris’in merkezindeki Place de la Republique meydanında toplanan kalabalık alkışlarla “Ben öğretmenim” yazılı pankartlar taşımıştı. Republique meydanında toplanan kalabalığı bazı siyasiler yalnız bırakmadı. Başbakan Jean Castex’in de hazır bulunduğu topluluk teröre ve töreristlere lanet okudu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee’de Savunma Konseyi üyeleriyle bir araya geldi. Saray’daki toplantıda, internet üzerinden “Radikal İslamcı propagandanın izlenmesi ve cumhuriyetçi düzene karşı nefret mesajları paylaşan grup ve kişilere karşı somut adımlar atılması” yönünde yeni kararlar alındığı belirtildi.

Boğazlanarak öldürülen 47 yaşındaki öğretmen Paty’nin karikatürleri görmek istemeyen öğrencilerin dersten çıkabileceğini söylediği, öğretmenin sınıfında bulunan öğrencilerin durumu ailelerine aktarmaları üzerine öğrenci velileri öğretmenin görevden alınması için şikayette bulunduğu öğrenildi. Fransız medyası, öğretmenin adının ve kişisel bilgilerinin internette paylaşılarak ‘hedef gösterilmiş ‘ olduğunu yazdı.

Öğretmeni öldüren Abdullah A. adlı 18 yaşındaki Moskova doğumlu Çeçenistan asıllı saldırgan aynı gün polis tarafından vurulmuş, olayla ilgili olarak toplam 11 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar arasında Paty’nin okulundaki bir öğrencinin babasının da bulunduğu kaydedildi. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, bu kişinin ve gözaltında olan bir vaizin Paty’nin öldürülmesi için hedef gösterip fetva verdiklerini söyledi.

Fransa’da gözetim aldında olan 51 İslami dernek ve kuruluşun faaliyetlerinin incelediği öğrenildi. Cumhuriyet ilkelerine aykırı tutumu olduğu belirlenen dernek ve kuruluşların kapatılacağı belirtildi.