FRANSA KORONAVİRÜS SALGINI İÇİN ALINAN TEDBİRLERİ GEVŞETTİ.

Fransa’da hükümet, korona salgınıyla ilgili olarak alınan tedbirleri kademeli olarak gevşetiyor. Başbakan Edouard Phillippe, 2-21 Haziran tarihleri arasında ülke genelini kapsayan yeni kararları açıkladı.

Haritada virüsün hızlı yayıldığı anlamına gelen gösterge üzerinde kırmızı bölgeler kalkmıştır. Halihazırda Fransa geneli yeşil, başkent Paris ve çevresi (ile de France bölgesi), Denizaşırı ülkelerden ise Guyana ve Mayotte hala hazırda turuncu renkte olduğu kaydedildi.

Göstergeler salgının hızının beklenenin de üzerinde bir hızla düştüğünü gösterdiğini açıklayan Başbakan Philippe durumu sevindirici olarak değerlendirdi. Philippe “genel kural yeniden özgürlük olacak, bazı yasakların istisnai olacağını.” söyledi.

Başbakan, Bariyer önlemlere devam edilmesi, maske takmaya özen gösterilmesi, imkanlar çerçevesinde evden çalışmaya devam edilmesi tavsiyesinde bulundu. Arzu edenler Stop Covid adlı ücretsiz aplikasyonu indirip takip sisteminden faydalanabilecek.

Hastalığın tespitinde PCR denilen burun-geniz testlerine devam edilecek. Ancak doktor reçetesiyle sağlık sigortası tarafından karşılanacak seroloji testleriyle vatandaş hastalığı geçirmiş olup olmadığını tespit edebilecek. Bu testlerin artık güvenilir olduğu söyleniyor. Ancak bariyer önlemlere devam edilmeyeceği anlamına gelmiyor. Hastalığı geçirmiş bir kişi elleriyle virüs taşıyabileceğini vurguladı.

Eğitim: Tüm bölgelerde okullar açılacağının bununla birlikte, Yeşil bölgelerde liselerin açılmasına karar verilmiştir. dedi.

Kafe, bar ve restoranlar, Yeşil bölgelerde 2 Haziran itibarıyla açılabilecek. Turuncu bölgelerde 2 Haziran itibarıyla sadece teraslar açılacaktır. 22 Haziran itibarıyla tamamı açılacaktır. Restoranlarda masalarda en fazla 10 kişi oturabilecek, masalar arası bir metre mesafe olacaktır. Masada otururken maske olmayacak, ancak dolaşacak müşterinin maske takması, ayrıca personelin maske takması yeterli olacak.

Serbest dolaşım: 15 Haziran itibarıyla Avrupa içi sınırlar açılabilecektir. Avrupa dışı için karar Avrupa ülkeleri arasında 15 Haziran’a kadar ortaklaşa alınacaktır. Hangi ülke vatandaşlarının kabul edilebileceği bu şekilde belirlenecek. Fransa içinde 100 kilometrelik dolaşım sınırlaması kalkacak. Bununla birlikte, vatandaşlara sorumlu davranmaları çağrısında bulunuldu.

Kültür-Sanat-Eğlence: Parklar ve bahçeler tüm ülke genelinde 2 Haziran itibarıyla açılacaktır ancak bazı alanlarda maske zorunluluğu getirebilir, belediye başkanları ve valiler tarafından gerekli görülürse, Müzeler ve gösteri merkezleri de maske zorunluluğuyla açılabilecektir 2 veya 22 Haziran’da açılabilecektir .
Havuzlar 2 veya 22 Haziran’da açılabilecektir. Spor salonları 2 veya 22 haziran’da açılmasında bir sorun yok. Sinemalar: sektörün talebi üzerine yurt genelinde 22 Haziran’da açılabilecektir.

Toplanmalar: Açık alanda 5 bin kişilik sınırlama olacak. Kapalı alanlarda (örneğin konser salonları) işletmeciler tarafından belirlenecek. 22 Haziran tarihine kadar 10 kişinin üzerindeki toplanmalar yasak olmaya devam edecek. Ayrıca Spor, Diskotek, Stadyum gibi alanlar kapalı kalmaya devam edecek. Profesyonel sporcular 2 Haziran’da çalışmalarına başlayabilecek.

Ulaşım: Yoğun iş saatlerinde dolaşım belgesi zorunluluğunun kaldırılması konusunda çalışmalar yapılıyor. Hassas durumdaki vatandaşlar: (hastalar ve 65 üstü) Dikkatli olmaya devam edilmeli, Sosyal mesafe korunmalı Teması sınırlandırılmalı, Çalışan bu kişiler evden çalışmaya devam etmeli.

Alınan yeni kararlara sertleştirme getirilebilir mi?. Göstergeler salgının hız kazandığını gösterecek olursa duruma uygun önlemler yeniden alınabilir. Ancak yeni strateji, tespit ve teşhisin hızlanmasıyla vakaların hızla izole edilebilmesi yönünde.

Maskeler: Niçin takmayı öğretmek için kampanya yapılmadı?. Başbakan”Doğru, takmayı bilmek kolay değil. Takmadan evvel el yıkamak, dokununca tekrar yıkamak gerekiyor. Maske çene altına indiriliyor, sonra tekrar takılıyor, bu yanlış, emekler boşa çıkıyor. Vatandaşımızın bütün bunları bildiğini düşünüyorum ama uymak kolay değil, kabul ediyorum.”

Sezonluk virüs olduğu söylenebilir mi?. Bu yönde bir tez var ama, kesin bir kanıt yok. Bu yönde ne ulusal ne de uluslararası bir araştırma yok. Dereceye ve yağmurla bağlı da değil. Bu nedenle tedbiri bırakmıyoruz.