FRANSA’DA İNSAN KAÇAKÇILIĞI YAPAN İMAM’A 2 YIL HAPİS

Fransa’da insan kaçakçılığına ismi karışan İran asıllı imam, yasa dışı yolla Fransa’dan İngiltere’ye kaçak göçmen geçirme suçundan yargılandı ve 2 yıl hapse mahkum oldu. Le figaro gazetesinde yer alan habere göre, son dönemde, Manş Denizi’nden yapılan kaçak geçişlerde artış olması üzerine araştırma yapan sınır güvenliği birimi, Fransa’dan İngiltere’ye kaçak geçen göçmenlere yardım ettiği ortaya çıktı.
Fransa’da, şişme botlarla Manş Denizi’ni aşarak İngiltere’ye geçen kaçak göçmenlere yardım eden 39 yaşındaki İran vatandaşı imam, Fransa’dan İngiltere’ye yapılan kaçak geçenlere yardım etmekle suçlandığı Davada, imamın vaaz verdiği camiye giden ve olayla ilişkilendirilen 29 yaşındaki bir Senegal vatandaşı da yargılandı ve 9 ay hapis ve 3 yıl boyunca Pas-de-Calais bölgesine girmesi men edildi.
Gazetenin haberine göre, imam cezası açıklandığında baygınlık geçirmiş. Kaçak geçen göçmenlere yardım eden ikilinin geçen Nisan ayında tutuklanmalarının ardından, verdikleri ifadelerinde, kaçakların geçmesi için altı ya da yedi şişme bot sağladıklarını itiraf etmişler.Olayla ilgili soruşturma, Fransa’nın kuzeyindeki bir sahilde can yelekleri, ıslak tulumlar ve bir şişme botun bulunması üzerine başlatılmıştı. Savcıların iddiasına göre imam, insan kaçakçısı şebekeyle temas halindeydi ve şişme botların satışından komisyon alıyormuş. Polis, imamın evinde yaptığı aramada iki şişme bot motoru ve can yelekleri bulmuş. Bu ikili Aralık 2018-Nisan 2019 arasında yedi şişme bot satın aldıklarını kabul etmişler. İmam, şişme botları Belçika sınırındaki Deulemont’taki bir dükkandan, adını sadece Kemal olarak verdiği biri için aldığını söylemiş.
Her iki zanlı da, şişme botların kaçak göçmenlerin geçişi için kullanıldığını sonradan fark ettiklerini savunurken, Senegal vatandaşı zanlı “Bunu öğrendiğimde, bottaki çocukları ve ölenler olabileceğini düşündüm” derken, İmam yaptığından “utanç duyduğunu” söylemiş.
Savcılar, zanlıların açıklamalarının “gerçeği” yansıtmadığını ve İran vatandaşı imamın sık sık şişme botların bulunduğu yerlere gittiğinin tesbit edildiğini belirtti. Son dönemlerde tehlikeli akıntılar, soğuk su ve çarpışma risklerine karşın, Manş Denizi’ni şişme botlarla aşarak İngiltere’ye geçmeye çalışan göçmenlerin sayısında çok büyük bir artış olmuş.