HODRİMEYDAN HABER SİTESİ 1. PARİS FOTOĞRAF YARIŞMASINDA ÖDÜL ALAN FOTOĞRAFLARIN ÖYKÜSÜ !

Hodrimeydan haber sitesinin düzenlemiş olduğu 1.Paris fotoğraf yarışmasının sonuçları açıklandı. Halk jürisi tarafından belirlenerek 1. 2. ve 3’lük alan yarışmacılara 3 Mayıs 2019 Cuma günü akşamı Paris’te düzenlenen törende ödülleri verildi. Ayrıca 9 kişilik jüri heyetinin seçtiği jüri özel ödülü de aynı gün sahibini buldu.Yarışmaya katılanlar ve yarışmayı yakından takip eden okurlar, ödül alan fotoğrafların öyküsünü merak ettiklerini dile getirdiler. Ödüllü fotoğrafların öykülerini yarışmacılardan aldığımız bilgiler doğrultusunda paylaşıyoruz :-Birinci gelen fotoğrafın öyküsü- / Fotoğraf yarışmasında halk jürisinden aldığı 18357 beğeniyle birincilik ödülü 400 Euro’yu kazanan Paris’ten Dr. Serdar Dalkılıç, gönderdiği fotoğrafın öyküsünü şöyle anlattı : « Bir pazar sabahı zaman buldukça yaptığım gibi önce Mouffetard’da kahvemi içtim sonra havanın güzel, ışığın da tam fotoğraflık olduğu bir günde Seine Nehri kenarında yürümeye başladım. Görünüşünden evsiz olduğunu düşündüğüm orta yaşlı bir adama rastladım. Elinde 4 tane kırmızı balonla kimseye bakmadan kıyıda yürüyordu. Bir süre birlikte yürüdük. Benimle ilgilenmiyordu, birkaç kare fotoğrafını çektim. Dönüp bakmadı bile, elindeki balonları da satmıyordu. Kimseden ne para ne de başka bir şey de istemiyordu. Balonları yetiyordu ona. Çocukluluğumuzun, Umutlarımızın simgesi kırmızı balonlar! Belki evini işini eşini yitirmişti ama umutları hala onunlaydı. O yüzden fotoğrafı tekrar çalışırken bütün renkleri sildim. Sadece kırmızı balonları bıraktım.”-İkinci gelen fotoğrafın öyküsü- / Paris’ten katılan, halk jürisi oylamasında 15678 beğeni alarak 2’ncilik ödülü 200 Euro’yu kazanan Yaşar Cihan ise ödül kazanan fotoğrafın öyküsünü şu şekilde özetledi. «Başkent Paris’in biraz dışarısında bulunan ve herkesin girip organik meyve ve sebze topladığı bahçeye gitmiştik, yıl 2014 dün gibi hatırlarım. Yanımızda torunum da vardı. Kırmızı minik domatesleri görünce koşup koparmaya başladı. Elimdeki cep telefonumla bir kare fotoğrafını çekmiştim. Hodrimeydan haber sitesinin yarışmasını görünce yarışmaya o fotoğrafla katıldım. Ödül töreninin yapıldığı gün fotoğrafta yer alan torunumla birlikte gidip ödülü aldık. Seçilmemize destek verip beğenide bulunan dostlara teşekkür ederim. “-Üçüncü gelen fotoğrafın öyküsü-/Yarışmaya Türkiye’den katılan Trabzonlu Necdet Bozali, 3’ncülük ödülü 100 Euro kazandığı İshak Paşa Sarayı adlı fotoğrafın öyküsünü şöyle anlattı: ” Doğubeyazıt’a daha önceden de gitmiştim. Ama aklımda hep modelli ve karlı ortamda oranın fotoğrafını çekmek vardı. Yine bir kış günü bir model ayarladım, İshak Paşa Sarayını gören kayalıklara modelimle birlikte tırmandık, yoğun rüzgar vardı. Bu da benim işime geliyordu doğrusu, kadrajı ayarladım ve büyük bir heycanla fotoğrafı çektim. Bu güzel kare için Trabzon’dan Doğubeyazıt’a gelmeme değdi doğrusu. Aklımda olan o gözlemim fotoğraf olarak objektifimin kadrajında artık. Ayrıca sergide fotoğrafımın satın alınması da beni son derece mutlu etti.”
-Jüri Özel Ödülünü kazanan fotoğrafın öyküsü- / Hodrimeydan 1. Paris fotoğraf yarışmasına Türkiye’den katılan ve Jüri özel ödülü 300 Euro’yu kazanan Sakaryalı Cengizhan Türkoğlu, kendisine ödül kazandıran ” Baba Olmak ” adlı fotoğrafın öyküsünü şöyle anlattı: Fotoğrafı 2017 yılı Aralık ayında Sakarya da fotoğraf makinam ile çektim. Evimin arka taraflarında bulunan boş kırsal arazide gün batımı fotoğrafı çekmek için uygun bir yer ararken birlikte uçurtma uçuran fotoğraftaki baba ve kızını gördüm, ağacı da kadraja alarak fotoğraftaki bütünlüğü sağladım. Bu arada arkadan bir anda gelen uçak kadrajımı daha da güzel hale getirdi. İşin doğrusu ödül kazanacağım hiç aklıma gelmemişti. Ben amatör olarak fotoğraf çekmeyi seven biriyim. Yarışmayı düzenleyen Hodrimeydan haber sitesine ve 817 fotoğraf arasından inceleyerek benim fotoğrafımı seçen 9 kişilik jüri heyetine teşekkürlerimi sunuyorum. Bundan sonra düzenlenecek fotoğraf yarışmalarına katılma ümidi doğurdu içimde. ”

Jüri özel ödülünü kazanan Cengizhan Türkoğlu’nun belirttiği gibi 628 yarışmacıdan gelen 817 fotoğrafı tek tek inceleyen çok değerli jüri üyelerine ben de Hodrimeydan haber sitesi olarak teşekkürü bir borç biliyorum.

Özel jüri ödülü nasıl belirlendi ?

Yarışmaya katılan yarışmacılara ve siz değerli okurlara, jüri üyelerinin fotoğraf seçimi üzerine izledikleri yolu kısaca tarif etmek istiyorum. 9 kişiden oluşan jüri heyeti ilk olarak 817 fotoğraf arasından dereceye girecek kalitede olan 11 fotoğraf seçti. Böylece ilk aşamada toplam 99 fotoğraf belirlenmiş oldu. Daha sonra jüri üyelerine seçtikleri fotoğraflar arasında en fazla beğeni toplayan 10 fotoğraf yeniden iletildi ve 1’den 10 kadar sıralamaları rica edildi. Fotoğraflar, jüri üyelerine isim belirtmeden iletildi.

Jüri heyeti arasında bulunan jüri üyesi hukukcu ve fotoğrafcı Sayın Damla Ömür Tantekin, yarışmada ödüle layık bulduğu fotoğrafları kritiklerle birlikte gönderdi. Kendilerinin izniyle değerlendirmelerini burada sizlerle paylaşmak istedim.

Fotoğraf 28: (Kadın-erkek-terlikler)
Fotoğrafın pozitif alanında; yani kadın ile erkeğin olduğu bölümde yüzleriyle, bakışlarıyla ve kıyafetleriyle güzel bir hikaye var. Negatif alanda yani konunun dışında kalan alanda ise hikayeyi destekleyen bütün unsurları bulabiliyoruz. Fotoğraf; çekim açısı, ışık, pozlama ve renk kullanımı açısından da gayet başarılı. Dereceye giren fotoğraflardan biri olabilir.

Fotoğraf 40: (Çocuk-Uçurtma-Gün batımı)
Fotoğrafın en önemli unsuru olan “hikaye anlatımı” bakımından son derece başarılı bir fotoğraf. Gün batımı ışığına biraz müdahale edilmiş olma ihtimali var. Ama yine de sergilenmeye değer.

Fotoğraf 98: (Ağaçta sincap)
Renklerin birbiriyle uyum içerisinde kullanılması, fondaki yeşil ve grinin ana konuyu desteklemesi ve ana konunun kareye yerleşimi bakımından çok doğru bir fotoğraf. Fotoğrafın olmazsa olmaz unsurlarından biri olan “an’ı yakalama” unsuru başarılı şekilde gerçekleştirilmiş.

Fotoğraf 310: (Pekmez kaynatan kadın)
Sarı renk fotoğrafı domine eder. O yüzden diğer renklerle birlikte hassas bir denge içerisinde kullanılması gerekir. O bakımdan çok başarılı bir fotoğraf. Olması gereken çekim açısı da fotoğrafta mevcut. Kadının duygularını, iyi düşünülmüş çekim açısından dolayı rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz.

Fotoğraf 357: (Kar-Koyunlar-Turkuaz montlu çocuk)
Çocuk, fotoğrafta son derece başarılı bir şekilde “altın oran”a yerleştirilmiş. Turkuaz ve beyaz rengin uyum içerisinde kullanılması, fonda yer alan koyunlar ve çoban fotoğrafın negatif alanını son derece doğru şekilde tamamlıyor. Fotoğraf sanatının bütün unsurlarını taşıması ve anlattığı pozitif hikaye nedeniyle dereceye giren fotoğraf bu olabilir.

Fotoğraf 368: (Su içen maymun)
Hayvan fotoğrafları en zor konulardan biridir. An’ı yakalayan bir fotoğraf. Doğru ışık, doğru renk kullanımı da fotoğrafı sanatsal yapıyor. Bununla birlikte, fotoğrafın çözünürlüğü düşük. Bu fotoğrafın orijinali istenip, hem çözünürlüğü yükseltilmeli hem de kesinlikle sahibine ait olup olmadığı teyid edilmeli!

Fotoğraf 608: (Tarla süren araç)
İki dominant renk olan kırmızı ve sarının birlikte uyum içerisinde kullanılması bakımından hem de çekim açısı olarak başarılı bir fotoğraf. Bununla birlikte, aracın gidiş yönüne doğru daha çok boşluk olması gerekirdi. Bu da fotoğrafı hatalı kılıyor. Belki sergilenebilir.

Fotoğraf 648: (Atlar)
Fotoğrafın içerdiği enerji dolu, dinamik hava, çok başarılı bir şekilde sakin pastel bir renkle dengelenmiş. Aynı fotoğrafçıya ait olduğunu düşündüğüm, -Juri1.jpg- başlıklı fotoğrafa göre, bu fotoğrafın doğru olan noktası, şaha kalkmış at ile bir konuya sahip olmasıdır. Konu da fotoğrafta doğru şekilde konumlandırılmış. Dereceye giren fotoğraflardan biri bu olabilir.

Fotoğraf 677: (Ekmek pişiren kadın)
Çekim açısı son derece başarılı. Çünkü hem konunun detaylarını yakalayabiliyoruz, hem de kadının yüz ifadesini kusursuz şekilde görebildiğimiz için bütün duyguyu alabiliyoruz. Bununla beraber, kadının biraz daha solda kalacak şekilde konumlandırılması gerekirdi. Sergileme alabilir.

Fotoğraf 700: (Anne-bebek)
An’ı yakalayan bir fotoğraf. Çekim açısı olması gerektiği şekilde oluşturulmuş. Bu sayede, bebeğin pozitif yüz ifadesini izleyici olarak birebir hissediyoruz. Sergilenebilir.

Fotoğraf 785: (İki at- İki insan)
Hikaye anlatan, ışığı ve komposizyonu doğru bir fotoğraf. Çözünürlüğü de yüksek. Buna rağmen, soldaki atta netsizlikler ve yine soldaki atın renginde oynamalar var gibi duruyor. Sergilemeye alınabilir.

Yedek: Fotoğraf 294: (Atölyesinde çalışan adam)
Işık, gölgeler, konunun kareye yerleşimi bakımından başarılı bir fotoğraf. Bununla birlikte, çalışan kişinin bakış açısını yandan aldığı için fotoğrafta “duygu eksikliği” var.
Jüri üyesi Damla Ömür Tantekin’in Son gönderilen 10 fotoğrafın 1’den 10’kadar sıralamasındaki gözlemi :
Güzel fotoğraf demek, her şeyden önce doğru çekilmiş fotoğraf demektir. Pozlamanın doğru olduğu, renklerin harmoni içerisinde kullanıldığı, an’ın ve bakış açısının iyi yakalandığı ve önemlisi de bir hikaye anlatan fotoğraftır.
İzleyici o fotoğrafa baktığında düşünür, kafa yorar, sanatçının yakaladığı o an’ı anlamlandırmaya çalışır.
Fotoğraf sanatının tam olarak hedefi de zaten budur: İzleyiciyi düşündürebilmek.
Bütün bu kriterlerle, benim favorilerim:
40 numaralı, uçurtma, çocuk fotoğrafı
648 numaralı, atlar fotoğrafı
310 numaralı, kazan başındaki kadın fotoğrafı
Fotoğraf 40:
Hikaye anlatımı bakımından ve an’ı yakalayan bir fotoğraf olması açısından gayet başarılı.
Fotoğraf 310:
Sarı renk fotoğrafı domine eder. O yüzden diğer renklerle birlikte hassas bir denge içerisinde kullanılması gerekir. O bakımdan çok başarılı bir fotoğraf. Olması gereken çekim açısı da fotoğrafta mevcut. Kadının duygularını, iyi düşünülmüş çekim açısından dolayı rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz.

Fotoğraf 648:
Fotoğrafın içerdiği enerji dolu, dinamik hava, çok başarılı bir şekilde sakin pastel bir renkle dengelenmiş. Fotoğrafın pozitif alanına yani konu bölümüne şaha kalkmış at yerleştirilmiş ve bakış yönü bakımından da doğru şekilde konumlandırılmış “ böyle diyor Jüri üyesi Bayan Tantekin. Hodrimeydan 1.Paris fotoğraf yarışmasıyla ilgili siz değerli yarışmacılar ile kıymetli okurlarımıza bilgi vermek istedik.