AVRUPA HEPATOLOJİ KONGRESİNDE KORKUTAN GERÇEK. ” SODA ” HASTALIĞI

Fransa’nın başkenti Paris’teki sergi Sarayı Porte de Versailles’ da düzenlen ‘Avrupa hepatoloji kongresinde ‘ asrın vebası olarak adlandırılan AİDS hastalığının bir benzeri olarak “Soda “hastalığının da “Küresel bir Bela “olduğu açıklandı. Soda hastalığı, Şeker ve şekerli gazlı içecekler ile yağlı yiyecekleri çok fazla tüketenlerde karaciğer yağlanmasına rastlanıldığına dikkat çekildi. Genelde, fazla alkol tüketen kişilerin karaciğerinde olması gereken hastalığın son yıllarda hiç alkol içmemiş genç kişilerde bile rastlandığı belirtildi. Şekerli, gazlı içecekler ve yağlı yiyeceklerin, karaciğerin çalışmasını ağırlaştırdığı için bu tür içecek ve yiyecek tüketenlerin zamanla şişmanladıklarını belirten Doktor.Arnaud Dumontier, bir buçuk milyon Fransız aşırı kilo almaktan etkilendiğini dikkat çekti. Paris’teki başka bir doktor Dominique Domnes göre, hepatogastroenterolog. Soda hastalığı, uzun zaman içinde sinsi bir şekilde azar azar ve şu anda tırmanışa geçmiş durumda olduğunu söylüyor.

Avrupa hepatoloji kongresinde en tartışılan konular arasında yer alan, Fransızların % 30’unun fazla şeker ve yağdan kaynaklanan karaciğer yağlanması olduğu tahmin edilmekte. Ve bunların % 10’u, yani nüfusun 1 ila 2 milyonu, “Soda Hastalığı” nın safhasında olduğu belirtilip, bu birikimin bir iltihap oluşturduğu anlamına gelir. Karaciğerdeki işlev bozukluğu, siroz veya kansere dönüşebiliyor. “Bir damla alkol içmeyen daha genç insanlarda görülmesi çok düşündürücü ve vahim bir gelişme denildi. Doktor. Dominique Lannes. Yaklaşık bir yıldır doktorlar bu konuyu dillendirmeye başladılar. Toplumun sağlıksız beslendiği, abur cubur yiyeceklerle beslenilen bu tarz sonrası hastalığın yükselişe geçtiğini anlatan, 58 yaşındaki bir başka doktor, bu konuda daha da ileriye gidiyor. Ve Obezitenin Fransa’da % 17’ye ulaştığı ve durumun endişe verici bir hal aldığını belirten doktor, “NASH terimi veya soda hastalığı olarak da adlandırılan bu hastalığın SIDA hastalığının kısaltması gibi ortak bir isim haline NASH olarak geldiğini söylüyor.
Neden böyle bir küresel salgın devam ediyor diye bu sorunun çok geç sorulduğunda birleşen doktorlar. Yıllar boyunca uzmanlar doktorlar, İnsanı öldürmek için 1 numaralı düşmanın hepatit B ve C olduğu düşüncesiyle buna odaklanarak bu hastalığın gözden kaçırıldığı ve ayrıca alkolün sirozun tek nedeni olduğuna inanmışlardı.90’lı yıllarda, Dr. Lannes, ilk kez Paris’teki ofisinde Transaminazları, karaciğer hücrelerinin enzimi çok yüksektir. Ancak testler ne hepatit C ne de B’yi ortaya çıkarmaz. Ama, Soda Hastalığı: Çocuklar da endişe verici ve tuhaf. “Kendi kendime sordum, bu söylenenler düşüncemize aykırı diye düşünmüştüm. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Boston’daki bir kongrede karaciğerin aşırı yağının ülkenin transplantasyonun önde gelen nedeni haline geldiğini duydum ve düşündüm ki, bu Amerikalılar çıldırmışlar, evde yenilen yiyeceklerde asla olmayacak şey demiştim !

“Soda, hastalığının bugün hala bir tedavi yöntemi yok. Şu anda çok fazla terapötik çalışma var diyor. Fransız hepatoloji derneği AFEF sekreteri Christophe Bureau. Biotech Genfit 3. aşamada bir dönüm noktasına ulaştı. Bu arada bilgi vermeye devam etmeliyiz. Paris’teki Pitié-Salpêtrière’deki bir rahipolog olan Raluca Païs, “Bu hastalığa yakalanmamak için çalışmak gerekli ve tüm tıbbi kurumları bu konuda uyarmaya çalışıyoruz” diyor. Soda hastalığı, izleme yoluyla kontrol edilebilir. Bu durumda değilse, siroz veya kansere dönüşebilir. Bu aşamada şu belirtiler ortaya çıkmaktadır: yorgunluk, iştah kaybı, bozukluklar ve sindirim kanaması, sararmış yüz, koma gibi benzeri durumlar hastalığın belirtisidir.