FRANSA SİLAH RUHSATI ALAN KİŞİLERİ İNCELEYECEK.

Paris’te hafta başında patlayıcı yüklü kamyonetle polis arabasına çarpan DAEŞ sempatizanı saldırganın silah ruhsatının olduğunun anlaşılması üzerine Fransa silah ruhsatıyla ilgili olarak yeni düzenlemeye gidileceği açıklandı. Fransız basında, yeni terör yasası çercevesinde silah ruhsatı konusunda geniş ayrıntı kaydedildi. Paris’in Champs-Elysees caddesinde Pazartesi günü patlayıcı yüklü bir kamyonetle polis aracına çarpan saldırganın silah ruhsatına sahip bir kişi olduğu anlaşılması üzerine ülkede silah ruhsatı bulunan kişiler gözden geçirilecek.Konuyla ilgili bilgi veren polis kaynakları, aracından iki adet tabanca ve bir de Kalaşnikof tipi tüfek çıkan saldırgan Adem Caziri’nin 2015 yılından beri terör şüphelileri izleme listesinde olduğu açıklandı. İçişleri Bakanı Gerard Collomb mevcut yasalarla izleme listesindeki kişilerin silah ruhsatlarının sistematik bir şekilde iptal edilemiyeceğini söyledi . Bakan, ancak düzenlemenin yeniden gözden geçirilebileceğini söyledi. Le Figaro gazetesine konuşan bakan, silah ruhsatı konusuna değinen Bakan Collomb, “İzleme listesi içinde radikalleşme “İzleme listesi içinde radikalleşme şüphesiyle yaklaştığımız kişiler arasında kimlerin yasal olarak silah sahibi olduğunu tespit edip durumu değerlendireceğiz” dedi.Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümeti terörle mücadele yasalarında bir dizi sıkılaştırıcı değişiklikler yapmaya hazırlandığını yazan. Le monde gazetesi, Yeni yasada özellikle polis ve jandarmanın günün her saati arama yapmayı kolaylaştıran ve şüpheli gördüğü kişileri belli bir bölge dışına çıkmalarını engelleme gibi benzeri tetbirlerin yanı sıra acil durum uygulamalarının kalıcı kılınması isteniyor. Şayet söz konusu yasa bu haliyle uygulanmaya konulması halinde, kişisel özgürlük savunucuları arasında bunun kabul edilemez olduğu dile getirilirken savunucular üzerinde derin endişe yarattı.
Son iki yılda ülke genelinde yaşanan saldırılarda birçok sivil hayatını kaybetmesiyle birlikte hâlihazırda olağanüstü durum uygulaması yüyürlükte. Sıkı güvenlik önlemleri uygulanıyor.
14 Temmuz 2015’te Nice kentinde Ulusal gün kutlamaları esnasında, kalabalığın arasında dalan bir kamyon 86 kişiyinin hayatına kaybetmesine neden olmuştu. Paris’te en son geçen haftalarda Notre Dame Katedrali’nde meydana gelen çekiçli saldırı olayından sonra, İçişleri Bakanı Collomb, Fransa’da 15 Temmuz’da sona erecek olan olağanüstü hal uygulamasının 1 Kasım’a 2017 tarihine kadar uzatılması için Çarşamba günü kabineye tasarı sunacağını ifade etti. Paris /Tan-Sar) www.hodrimeydan.net