FRANSA’DA YASALARI YETERSİZ BULAN POLİSLER YÜRÜYÜŞ YAPTI

Fransa’da son yıllarda toplumsal olaylarda göstericilere karşı gösterdiği sert tutumuyla eleştirilen polisler, hükümetin daha fazla bütçe ve güvenlik önlemi alması talebiyle Ekim ayında başlattıkları eylemler ülkenin çeşitli kentlerinde devam ediyor. Bir aya yakın zamandır akşamları başlattıkları polislerin eylemleri, hükümetin geçtiğimiz hafta 250 milyonluk ek bütçe ayırma vaadine rağmen sonlandırılmadı.

Özellikle geçtiğimiz Kasım ayından bu yana devam eden olağanüstü hal uygulaması nedeniyle çalışma şartlarının ağırlaştığını ve halkın görev esnasında kendilerine şiddet uyguladığını savunan polisler, başta başkent Paris olmak üzere Marsilya, Nantes ve Toulouse’da eylem için sokağa indi. Marsilya ve Nantes’daki eylemlere 150 ila 200 kadar polisi katıldığı açıklanırken, Toulouse’da eyleme katılanların sayısının en az 400 olduğu bildirildi. ‘Polisler kızgın’, ‘Siyasetçilerin değil halkın hizmetindeyiz’ sloganları atıp Fransa milli marşı ‘La Marseillaise’ okuyarak eylemlerini sürdürüyorlar.

Farklı polis sendikalar tarafından düzenlenen eylemlerde, İçişleri Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta açıkladığı ek bütçe vaadinin gerçekçi ve yeterli olmadığı savunuluyor. Ekim ayında yayınlanan bir rapora göre, 2015 yılında yaşanan olaylarda 12 bin 500 polis yaralanırken, 6 polis de yaşamını yitirmişti. Bu yılın ilk 6 ayında yaralananların sayısı 6 bin 753 olarak açıklandı, 2015’in aynı dönemine oranla yüzde 14 artış yaşandığı belirtildi,. Fransız polis sendikaları Ekim ayı sonunda taleplerini duyurmak için yürüyüş düzenleyip hükümetin dikkatini çekmek istiyorlar.